Під час проголошення незалежності Крим "йде" до складу Туреччини

Турецькі ЗМІ, посилаючись на договір, який підписали 230 років тому Османська та Російська імперії, стверджують, що якщо Крим проголосить незалежність, то він автоматично увійде до складу Туреччини.
Якщо Автономна республіка Крим оголосить про свою незалежність, то потрапить у турецьке підпорядкування. Про це повідомляє "Еспрессо ТВ" з посиланням на турецьку газету "Hurriyet Daily News".
За словами автора статті, про це свідчить договір, який підписали 230 років тому Османська та Російська імперії. Так, згідно з договором, підписаним російською імператрицею Катериною Великою 19 квітня 1783, Кримський півострів переходить зі складу Османської імперії до складу Росії.
"Проте одним з найважливіших є пункт, який передбачає умови про те, що півострів НЕ проголосить незалежність і не може бути переданий третій стороні. Інакше Крим повинен автоматично бути повернутий під егіду Туреччини", - стверджує автор.
Він зауважує, що ще в 1991 році, після розпаду СРСР і виникнення незалежної України, Туреччина вже мала формальне право повернути собі Крим.
"Проте уряд Туреччини, який тоді очолював Тургут Озал, враховуючи геополітичні зміни на півночі Туреччини і зміни загальної світової кон'юнктури, не став відстоювати цю позицію. Туреччина обмежилася тільки тим, що зажадала відновлення прав кримських татар, що проживають в Криму в меншості", - наводить витяг з публікації кримськотатарський агентство QHA.
Але якщо Крим захоче приєднатися до Росії, то йому для цього необхідно проголосити незалежність від офіційного Києва.
"І саме в цей момент, якщо відповідати всі нормам міжнародного права, Туреччина може заявити:" Беру під контроль управління Кримом ", - резюмував автор.
Також, інше джерело повідомляє:
Власкор телеканалу АТR в Туреччині Осман Пашаєв повідомив на своїй сторінці в Facebook про те, що в разі реалізації сценарію розвалу України Туреччина пред'явить претензії на Крим з посиланням одне з найбільш респектабельних турецьких видань Hürriyete.
"За Кючук-Кайнарджійського мирного договору від 19 квітня 1783 Туреччина може пред'явити права на півострів у разі спроби третьої сторони зайняти півострів або намір Криму оголосити незалежність", - цитує Пашаєв видання.
"АН-Крим" пише що в коментарі до повідомлення Пашаєва його колега Олексій Мустафін зауважив, що Кючук-Кайнарджийський договір був підписаний в 1774 році.
9 січня 1792 (29 грудня 1791 за старим стилем) був підписаний Ясський мирний договір, який завершив російсько-турецьку війну 1787-1791 рр..

Під час проголошення незалежності Крим "йде" до складу Туреччини Під час проголошення незалежності Крим "йде" до складу Туреччини Reviewed by Редактор on марта 07, 2014 Rating: 5
Технологии Blogger.