Україна має унікальни шанс списати 50% зовнішнього боргу — економіст.ВІДЕО



Списання частини державного боргу України є ефективною дією, яка дуже швидко і кардинально покращить стан державних фінансів. У цьому переконаний економіст, голова Комітету економістів України Андрій Новак. 
Він детально пояснив, як робиться ця процедура. 
Списання державного боргу ставиться перед двома організаціями: Паризьким клубом кредиторів і Лондонським клубом кредиторів. Паризький - це об'єднання урядів-кредиторів 19 найбагатших країн світу. А Лондонський - це об'єднання банків-кредиторів, об'єднує біля 1000 банків. І от перед цими двома організаціями будь-яка держава, коли вона має об'єктивні обставини, просить про списання частини державного боргу.

В нас в Україні ситуація по всіх параметрах підходить для цього:
- в нас фінансові тяжкі умови;
- дуже трагічні наслідки політичних подій Євромайдану, з людськими жертвами;
- фактично військова інтервенція на нашу територію. 
«Тобто три величезні причини. Не одна, не дві, а три дуже серйозні причини», - підкреслив Новак. 
Саме зараз в України є шанс поставити питання про списання державного боргу - поки Україна є темою номер один у всьому світі через трагічні події за останній час. Потім, коли Україна випаде з поля інформаційних інтересів — такої можливості більше не буде. Реально саме зараз ставити питання про списання державного боргу.
Національний банк України і Міністерство фінансів України мають разом сформувати структуру і загальний об'єм державного боргу. Ту суму, яку можна перед Лондонським і Паризьким клубами кредиторів пропонувати з проханням скасувати.
Новак навів приклад списання державного боргу Польщі в 1991 році. Борг був списаний з аргументацією «для полегшення переходу на ринкову економіку» після комунізму. «Всього навсього» - каже економіст, - і 50% державного боргу Польщі було списано.
І свіжіший приклад — це Греція. Після відомих кризових фінансових подій Греції було списано 85% державного боргу з аргументацією «для оздоровлення фінансової ситуації в Греції».
«І при цьому ми розуміємо, що ні в Польщі в 1991, ні в Греції не було таких жорстких політичних подій з жертвами. І не було військової інтервенції на їхню територію. Тобто в України зараз набагато більше причин і обставин, щоб просити про списання боргу», - переконаний Новак.
Окрім того, економіст нагадав, що кредити, навіть великі, це абсолютно не є панацеєю від вирішення економічних проблем. 
«Що таке кредит? Це не є фінансовим подарунком Україні. Це кредит. З відсотками. Тобто ми беремо на державний бюджет кредити з відсотками. А це означає зростання державного боргу, який все одно в майбутні періоди потрібно віддавати, з відсотками. А відсотки будуть відповідно до кредитного рейтингу України. А кредитні рейтинги України віднедавна з об'єктивних обставин, економічних, політичних і військових, були опущені вже до найнижчих показників. Тобто відсотки за кредитами для нас будуть дуже високими відповідно до нашого низького рейтингу. Ці нові кредити підуть в основному на погашення старих» - зазначив Новак.
Україна має унікальни шанс списати 50% зовнішнього боргу — економіст.ВІДЕО Україна має унікальни шанс списати 50% зовнішнього боргу — економіст.ВІДЕО Reviewed by Редактор on марта 20, 2014 Rating: 5
Технологии Blogger.